Metodit vaihtuvat, periaatteet pysyvät

17 Oct

Olen muutamassa blogissa lyhyesti kirjoittanut oppimisen laeista ja muista periaatteista. Arkipäiväissä puhumme usein periaatteen miehistä (tai naisista) sen kummemmin miettimättä, mitä periaatteet todella ovat. Monelle periaatteet nimittäin tarkoittavat samaa kuin mielipiteet: ”Minusta näin on oikein, enkä halua tehdä vakaumukseni vastaisia asioita.”

Joitakin vuosia sitten sain vinkin lukea Stephen Coveyn klassikkokirjan ”The Seven Habits of Highly Effective People” (Suomessa nimellä Tie Menestykseen.) Entinen valmentajani suositteli sitä minulle oppaaksi kunniakkaaseen elämään, ei niinkään ajan hallintaan ja tehokkuuteen, johon monet teoksen hankkivat. Viisi vuotta ehti kulua ennen kuin tartuin opukseen uudestaan- tässä joitakin sen herättämiä ajatuksia.

Jokainen meistä haluaa paremman ja onnellisemman uran ja elämän. Maailma on kuitekin täynnä onnettomia ihmisiä, epäonnistuneita uria, ja huonoja valmentajia. Lisäksi moni meistä yrittää kovasti tulla paremmaksi työssään tai ihmissuhteissaan, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Vaikka moni syyttääkin tilanteestaan ulkopuolisia tekijöitä, pääsyy useimmiten löytyy omista tavoistamme. Tämän oivaltavat yritävät tavallisesti päästä vanhasta eroon, ja luoda tilalle uusia ja parempia tapoja.

Valmentajan ammatissa- etenkin kun menee heikosti- on yleistä yrittää uusia motivointitapoja, uusia harjoitteita, tai lopulta ostaa parempia pelaajia. Usein kuitenkin käy niin, ettei tilanne toivekkaan alun jälkeen muutu mitenkään, ja sama kierre alkaa alusta. Jos uudet metodit ja pelaajat eivät paranna tilanneta, mikä avuksi? Kokeillaan uusia metodeita ja pelaajia- ja lopulta uutta valmentajaa.

“The man who knows how will always have a job. The man who also knows why will always be his boss. As to methods there may be a million and then some, but principles are few. The man who grasps principles can successfully select his own methods. The man who tries methods, ignoring principles, is sure to have trouble.-Ralph Waldo Emerson

Pidän erityisesti sitaatin lopusta: ”Hän, joka yrittää metodeja ilman periaatteita on taatusti pulassa.”

Käytämme paljon aikaa miettiessämme miten teemme sitä tai tätä, mutta emme pysähdy kysymään miksi.

Lisäksi jotkut, jotka osaavat perustella tekemisensä alusta loppuun, perustavat ajatuksensa periaatteisiin, jotka eivät heijasta todellisuutta. Monen asian voi saada kuulostamaan hyvinkin viisaalta ja järkevältä, vaikka sillä ei olisi faktojen kanssa mitään tekemistä. Tarvitsemme siis todellisuuteen pohjaavia periaatteita ohjaamaan elämäämme ja työtämme.

”By centering our lives on correct principles, we create a stable, solid foundation for the development of our lives. Unlike ideas based on people or things which are subject to frequent and immediate change, correct principles do not change. They don’t depend on the behavior of others, the environment, or the current fad for their validity. They are not here one day and gone the next.”Steven Covey

Menestyneiltä valmentajilta kysytään usein, mikä on se ”taika” tai ”viistasten kivi”, joka tuo voittoja? Etenkin tappioputkessa mietimme millä poppakonstilla tästä päästään eteenpäin… Mutta mitään suurta voodoota ei ole olemassa. Satakaan uutta harjoitetta ei auta, elleivät ne perustu tutkittuun tietoon, tai muuhun tukevaan todistusaineistoon.

Valmentajille hyödyllisistä periaatteista mainitsimme aikaisemmin mm. oppimisen, biomekaniikan, liikuntafysilogian lait. Ihmistenvälistä vuorovaikutusta ja tehokasta johtamista ohjaavat myös omat periaatteensa, mutta kuten luonnonvoimatkin, ne tuntuvat olevan päiväsaikaan meiltä piilossa.

Painovoima ja muut fysiikan lait kuitenkin ohjaavat maailman menoa välittämättä pätkääkään siitä, uskooko joku niiden olevan olemassa, vai ei.

On itseasiassa uskomatonta, kuinka usein päädymme kiihkeään väittelyyn asioista, joista periaatteisiin nojaavien ihmisten ei tarvitsisi keskustella ollenkaan. Olen kuullut, että jalkapallon pelaaminen on hyväksi lentopalloilijoille, koska joku näki venäläisen superliiga- joukkueen pelaavan jalkapalloa harjoituksissa. Pallojen lyöminen pöydältä torjuntaan on kuulemma hyväksi, koska näimme Brasilian maajoukkueen tekevän niin. Pallottoman alkuverryttelyn tulee kestää 45min, koska Italian liigassa tehdään niin.

Unlike ideas based on people or things which are subject to frequent and immediate change, correct principles do not change. They don’t depend on the behavior of others, the environment, or the current fad for their validity.

On lisäksi hyvin muodikasta sanoa, että muiden menestyksestä kannattaa ottaa oppia. Oppia, kyllä. Mallia, ei. Esimerkiksi eräs lentopallomaailmassa kuuluisa japanilainen valmentaja käyttää runsaasti harjoitusaikaa pallojen lyömiseen pöydiltä. Yhteisten ystävien kautta tiedän hänen olevan oikeasti hyvä valmentaja, ja myös hyvä ihminen. Lukemattomat valmentajakollegat ovat kopioneet hänen harjoitteittaan, ja pitävät näitä metodeja miltei pyhinä. He lupaavat näyttää videotodisteita siitä, kuinka harjoitus johdettiin läpi. Mutta mitä se todistaisi? Kyse ei ole siitä, ettemmekö usko näin tapahtuneen. Kyse on siitä, että motorisen oppimisen lakien mukaan ei ole todisteita tällaisen harjoittelun suuresta siirtovaikutuksesta itse pelitilanteeseen. Harjoittelun spesifisyys vaatii pelitilanteen ajoituksen tavoin hyppääviä hyökkääjiä (ei pöydällä seisovia) sekä pelinlukuun katkeamattoman ketjun vastaanotto-passi-hyökkäys (eikä eristettyä hyökkäys-torjunta- ketjua.)

Valistuneen valmentajan ei tarvitse kauaa miettiä uuden metodin validiteettia- eikä varsinkaan hyväksyä selitykseksi sen laajalle levinneisyyttä, tai alkuperän menestyneisyyttä. Sen sijaan kannattaa tutustua kyseisen valmentajan toimintaan lähemmin, sillä jos hän todella on hyvä valmentaja, taustalta löytyy taatusti paljon muuta, tehokkaisiin periaatteisiin perustuvaa työtä.

Suomi on pieni maa, joka ei vain voi nojata pelaajavoluumin tuomaan etuun. Jos jatkuvasti menemme niiden asioiden perässä, mitä kulloinenkin tuuli tuo, emme voi luoda tänne pysyvää ja menestyksekästä laji- ja harjoittelukulttuuria. Lajiliittojen ja seurojen tulisikin tehdä linjanvetonsa niin, että vaikka tekijät ja valmentajat vaihtuvat, toimintaa ohjaavat periaatteet pysyvät.

Tatarstanissa,

Lauri H.

lhakala82@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: