Ajanhallinta on Valitsemista

31 Aug

Joitakin vuosia sitten käsiin osui melko yksinkertainen, kuntosaliharjoittelun ensikertalaisille suunnattu opas. Skeptisyydestäni huolimatta lyhyessä kirjassa oli paljon hyviä ja ajattomia elämänohjeita. Ensimmäisessä kappaleessa puhuttiin ajasta ja sen “hallinnasta”, niin kuin kiireisille nykyihmisille kuvitella saattaa. Alku jäi mieleeni niin, että päädyin lukemaan opuksen kannesta kanteen. Tänä syksynä se on etenkin ollut mielessä usein: Kukaan ei voi hallita aikaa.

Time management is a myth. Nobody can manage time- time will pass whether you like it or not. The real question is; can you manage yourself? What will you do with the time given to you?”

Muutin elokuun alussa Kuopioon ja aloitin työn paikallisen mestaruusliigaseura LEKA Volleyn valmentajana. Slovenian maajoukkuepesti jatkuu ensi kesänä, mutta kolmen vuoden yhtäjaksoinen ulkomaanpätkä tuli nyt päätökseen. Paluu Savoon lähelle kotiseutua tuntuu hyvältä, enkä usko ajankohdan voineen olla parempi. Loman jälkeen työt kuitenkin alkoivat vauhdilla, ja to do- lista uudessa projektissa oli pitkä. Päivät kuluvat kolmen viikon jälkeen edelleen kuin siivillä, unelmaa eläen, samoin kuin muilla seuran jäsenillä. Silti monta kertaa illalla pysähtyy miettimään, että mihinkäs kaikki tämän päivän aika meni?

Aika harva ajattelee, että hänellä on käsissään liikaa aikaa. Yleinen työssäkäyvän virsi kuuluu “Aikaa ei ole riittävästi” , “Oli pakko tehdä näin, kun muuhun ei ollut aikaa”  ja niin edelleen. Joskus sitä on sanomaisillaan vastaavaa ääneen, mutta säpsähtää hereille. Aikaahan on aina- sen puute ei ole ongelma.

Every one of us gets 24 hours per day to use as we see fit. Nobody gets more, and nobody gets less. You can not save or invest time, and you can not even really spend it. Time just runs, and you make choices about what you think you should do with it.”

Choices. Tämä on se avainsana- elämässä on kyse tuhansista ja tuhansista valinnoista. On toki selvää, että tekemistä voi olla enemmän, kuin vuorokaudessa on tunteja. Lisäksi, vaikka kiire on itseaiheutettua, ei sen aiheuttamisesta ole helppo päästä pois. Voit esimerkiksi valita, että et mene töihin, mutta silloin usein myös valitset, että perheellä ei ole ruokaa pöydässä. Moni ajattelee, että tässä ei ole valintaa ollenkaan, vaikka tietenkin siinä on. Kaikessa on. Ajanhallinnan käsite kirkastuu heti, kun oman elämänsä osaa hdä valintoina. Töihin meno nyt tavallisesti kuuluu helpompien valintojen ryhmään, mutta monesta muusta voimme arjessa tinkiä. Jokainen tekee ajattelematta asioita, jotka vievät aikaa olennaiselta.

Huomaamattomia aikasyöppöjä ovat mm. liikenne, sosiaalinen media sekä puhelimessa puhuminen. Kodin tai työn sijaintia on vaikeaa hetkessä muuttaa, mutta esimerkiksi itse olen pitkälti tästä syystä lopettanut yhden työsuhteen. Liikaa aikaa kului siirtymiseen paikasta toiseen, enkä halunnut käyttää elämääni ruuhkissa istumiseen. Sosiaalisesta mediasta pois pysyminen taas on lapsellisen helppoa, jos niin vain päättää tehdä. Facebookin ja muut voi hyvin tarkistaa kerran päivässä ja “hankkia” näin puoli tuntia lisää aikaa vaikkapa nukkumiseen.

Omassa arjessa eniten aikaa kuluu turhaan kuitenkin puhelimessa. Uudessa työssä on aina paljon kommunikoitavaa, mutta rajansa kaikella. Keskustelujen pitäminen lyhyinä ja ytimekkäinä kuulumisten vaihdon sijaan on taito, joka puheliaankin pitää oppia. Jos päivän aikana nipistää 3min 20kpl puheluista saa yhtäkkiä lukea illalla tunnin pidempään. Ei ole mikään uutinen, että pienistä puroista se iso virta koostuu. Tehokkaat ihmiset yksinkertaisesti nipistävät kaikista aikasyöpöistä vähän pois.

“If something needs to be done, give it to the busy guy.”

Mutta palataan hetkeksi vielä valintoihin. Valmennustyön jatkuva reissaaminen on aikaa myöten kasvattanut ajatusmaailmaan, jossa jokaista lyhyttäkin matkaa helpommin pitää omana päätöksenä. Jos asuinmaan osaa ajatella valintana, niin sitä ovat varmasti kaikki pienemmätkin asiat. Omassa nykyisyydessä on helppoa elää jos hyväksyy, että menneisyyden valinnat ovat johtaneet siihen, missä nyt on. En ole tässä ja nyt siksi, että “jotakin oli pakko tehdä”, tai “en voinut toimia toisin.” Sama pätee ajankäyttöönkin; aina voi toimia toisin. No hyvä, joskus asioita tapahtuu vasten tahtoa, mutta se, mikä on omassa kontrollissa, koostuu omista valinnoista. Ei muiden.

If everything is important, nothing is important.”

Jos on liian kova kiire tehdä kaikkea, jostakin on karsittava. Eräs arvostamani kollega kertoi, kuinka nuorempana halusi olla hyvä kaikessa. Valmennusura lähti sittemmin lentoon, ja hän tajusi, että mitä ohuemmaksi taitonsa ja keskittymisensä levittää, sitä huonompaa on jälki joka saralla. Peilin edestä kuitenkin aika nopeasti löytyi vastaus siihen, mikä hänelle oli tärkeintä: perhe ja työ.

I decided I wanted to be a great dad and a great volleyball coach. These were the most important things to me. If it means I am going to suck at golf, so be it.” Jim McLaughlin

Eikä siinä sitten muuta. Paljon turhaa jäi pois, ja 20 vuoden keskittämisen jälkeen Jim on paras tuntemani aktiivivalmentaja. Golfin peluuhan ei tässä tarkoita mitään suurta harrastusta, vaan ylipäätään mitä tahansa valintaa omasta ajankäytöstä. Omaa “kiireistä” elämääni on helpottanut mm. television täysi pois jättäminen, turhanpäiväisen yhteydenpidon minimointi, sekä muutama arkirutiini. Monet hyödyllisetkin asiat vievät paljon aikaa, joten haluan mieluummin investoida niihin: Harjoitusten suunnittelu, kirjoittaminen, lukeminen, ja vieraan kielen opiskelu kaikki kiehtovat minua.

Aikaa näihin kyllä löytyisi, jos vain oppisi hallitsemaan itseään vielä hieman paremmin.

Syksyn tuuliin,

Lauri H.

lhakala82@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: