Kehittyminen on muuttumista

9 Aug

Katsoessa Lontoon olympialaisia nousee valmentajan mieleen kaikenlaista. Päällimmäisenä tuhannet kisoihin johtaneet työtunnit, melko yleiset pettymyksen kyyneleet ja hieman harvinaisemmat -mutta sitäkin voimakkaammat- ilon hetket. Uskon, että suurin osa meistä katsojista ymmärtää tunteiden kirjon, ja sen työn määrän, jonka viimeiseksi sijoittunutkin on joutunut saavutuksensa eteen tekemään. Kisojen aikana voisi kirjoittaa varmasti monesta aiheesta, mutta kaikkein eniten haluan puhua muutoksesta.

“Change is hard, but I am going to ask you to change.” -Marv Dunphy


Kiireisessä arjessa elämme illuusiossa, jonka mukaan elämämme ja taitomme ovat samankaltaisia ja muuttumattomia päivästä toiseen. Suurin osa ei koskaan kehity huipuksi missään taidossa siitä yksinkertaisesta syystä, että he eivät harjoittele tarpeeksi, eivätkä riittävän laadukkaasti. Kun puhumme taidoista, ei kyse suinkaan ole vain kolmiloikasta tai pätevyydestä venäjän kielessä.  Kaikki jokapäiväiset toimet kuuluvat opittuihin taitoihin, mutta harva ajattelee näin autolla ajamisesta tai koneella kirjoittamisesta, saati myotätunnosta tai kärsivällisyydestä. Yhteistä näissä taidoissa on jokaiselle tuttu mukavuuden halu. Geenimme haluavat kertoa meille, että heti kun olet saavuttanut “OK tason”, ja tulet toimeen, on parempaan tasoon selviytymisen näkökulmasta turha pyrkiä. Osaamme ajaa autoa, mutta vaativamman harjoituksen puutteessa osaamisemme vähitellen ajautuu tuttuihin ja turvallisiin uomiin. Ennen pitkää huomaat olevasi tilassa, jossa muuttuminen saa aikaan vastustusta.

Sama koskee taitojen lisäksi fyysistä kuntoamme, ihmissuhteitamme, ja jopa organisaatioidemme rakennetta. Meidät on rakennettu vastustamaan muutosta, ja kaikin keinoin ylläpitämään sen hetkistä homeostaasia, eli tasapainoa. Tämä tasapaino on meille myös hyväksi, sillä emme tietenkään halua ruumiinlämpötilamme heittelevan holtittomasti, emmekä kotimaamme tai työpaikkamme hajoavan pienten vastoinkäymisten edessä. Valitettavasti keho ei kuitenkaan erota hyvää muutosta huonosta; vaan se haluaa yksinkertaisesti vastustaa kaikkea muutosta. Kehittääksesi taitojasi sinun kuitenkin täytyy muuttua, mikä tarkoittaa aina kovempien haasteiden etsimistä.

“To improve is to change; to be perfect is to change often.”  -Sir Winston Churchill


Olympiatason urheilijat ovat monella tapaa erityisiä, mutta kaikkein mieluiten näen heidät muutoksen tekijöinä. Vaikka perimämme antaa meille hieman erilaiset lähtökuopat, vasta tuhansien tuntien määäatietoinen harjoitus tekee mestarin. Huipuilla on halu oma-aloitteisesti etsiä ja kestää muutoksia. Kunnioitan täta halua urheilijassa enemmän kuin mitään fyysistä ominaisuutta tai taitoa. Uskon lisäksi vakaasti, että vaikka tavoitteesi ei olisikaan Olympialaisissa, muutoksen etsiminen muuttaa elämääsi pitkässä juoksussa parempaan suuntaan. Tiedät joka tapauksessa jo, mitä nykyisellä tilanteella on tarjottavanaan.

“When in doubt, choose change.” -Lily Leung


Lauri H.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: